Fenerbahçe, Afyon'la başa çıkamadı!..


Bu yazı, 20.07.2015 günkü Kocatepe Gazetesinde yayınlanmıştır.

Afyonkarahisar günlerdir heyecanla Fenerbahçe’nin şehre gelişini bekliyor.

Yapımı tamamlanan yeni spor kompleksinin açılışı kapsamında düzenlenen ‘’ Yaz Turnuvası‘’ kapsamında Fenerbahçe’nin yanı sıra Yunanistan’ın Olimpiyakos, Fransa’nın Olimpik Marsilya ve Antalyaspor takımları da turnuvanın diğer katılımcıları.
Yerel basın uzunca bir süredir turnuvaya dair haberler yaparken Türk sporunun önde gelen takımlarından Fenerbahçe’nin uzun yıllar önce ilimize geldiği pek gündeme gelmedi. Karşılaşmayı izlemek isteyenler bilet fiyatlarının yüksekliğinden yakına dursun biz bundan tam 31 yıl önce yine bir Temmuz günü şehrimizde yapılan bir karşılaşmanın öyküsünü anlatalım.
1967 yılında kurulan ve mali darboğazdan çıkamayarak 1975 yılında kapanan Afyonspor şehirde profesyonel bir futbol takımının eksikliğini gören birkaç futbol gönüllüsünün bir araya gelmesiyle 1981 yılında yeniden kuruldu. Katılma Liginden yaptığı başarılı karşılaşmalar sonucu çok geçmeden 2. Lige yükseldi.
1983-1984 yılında 2. Ligde mücadele eden Yeni Afyonspor’u yine zor günler beklemekteydi. Zira 2.Lig masraflıdır. Futbolcu transferleri, deplasman giderleri vs. başlıbaşına bir problemdir. Takım 3. lige düşmek üzereyken kongre kararı alındı ve başkanlığı dönemin ünlü işadamı Kemal Horzum devraldı.
Kemal Horzum’un başkanlığı devralması ile birlikte Y.Afyonspor’un ekonomik sıkıntıları da büyük ölçüde giderildi.
Takım peşpeşe önemli transferler yaptı. Yeni isimlerin oluşturduğu Afyonspor kadrosu 1984 yılının yaz aylarında farklı takımlarla lige hazırlık maçları yaptı.
İşte bu takımlardan biriside 31 yıl aradan sonra bugün Afyonkarahisar’lı futbolseverlerin karşısına çıkacak olan Fenerbahçe idi.
1984 yılının 29 Temmuz günü Afyon Atatürk stadı tarihi günlerinden birini yaşamaktadır. Erken saatlerde stadyumu dolduran binlerce Fenerbahçe’nin büyük bir kısmı da çevre illerden gelen taraftarlardır. Şiddetli yağmur sebebiyle stadı boşaltan taraftarlar maçın başlamasına az bir zaman kala tekrar tribünlerdeki yerlerini alırlar.
Bu özel karşılaşma için Afyonspor, Fenerbahçe’ye 4 milyon Tl. ödeme yapar. Bilet fiyatlarının açık tribün 1000 Tl, maraton 2000, numaralı 2500 Tl olarak tespit edildiği karşılaşmada Fenerbahçe bayrağı bulunamadığı için stadyuma çekilemez.
Fenerbahçe’nin kadrosunda dönemin yıldız futbolcularından İlyas (Tüfekçi), Selçuk(Yula), Müjdat (Yetkiner), kaleci Yaşar gibi isimler varken müsabakayı Afyon’lu hakemlerden İsmail Özgündüz, Abdurrahman Mesci, Yılmaz Sarısu yönetir.
Gün boyu yağan şiddetli yağmurla ıslanıp kayganlaşan sahada iki takımın mücadelesi yine sağanak yağmur altında devam eder. Kaygan ve ağır bir zeminde oynanan maç genel olarak Afyonspor’un üstünlüğünde geçer. İlk yarıda Afyonspor’lu Behiç’in şutu direği sıyırır. Yine Afyonspor’lu futbolcu Uğur’un şutunu Fenerbahçe kalecisi Yaşar güçlükle kontrol eder.
İkinci yarıyı da Afyonspor’un üstün olarak götürdüğü karşılaşmanın son dakikaları yorulan futbolcular tarafından orta saha mücadelesi şeklinde sona erer.
Maçtan sonra basına açıklama yapan Fenerbahçe Teknik Direktörü Veselinoviç ‘’Kaygan saha ve yağmur oyunumuzu etkiledi, Afyon’da vasat bir Fenerbahçe gördüm’’ derken ‘’Doğrusunu söylemek gerekirse Afyonspor da çok iyi bir takım’’ diyerek övgülerini belirtir. Takımın konakladığı şimdilerde çoktan tarihe malolan Emek Oteli’nde kaymaklı ekmek kadayıfı yerken servis elemanına ‘’Kaymağınız gibi futbolunuzu da beğendim’’ diyerek iltifat eder. 
Yazıyı noktalamadan önce bugün oynanacak maçın bilet fiyatlarının yüksekliğini 31 yıl öncesinden bir örnekle verelim.
1984 yılında asgari ücret 24.525 Lira, bilet fiyatı ise 1000, 2000, 2500 Tl idi. Yani o dönem asgari ücretle 25 bilet alınabiliyordu. Bugün ise asgari ücret 1000 TL, bilet fiyatları ise 100 liradan başlıyor, 650 liraya kadar çıkıyor. 
Bu maçla ilgili yapılan en güzel yorum 30 Temmuz 1984 tarihli Milliyet Gazetesi’nin attığı başlık olmalı ‘’Fenerbahçe Afyon’la başa çıkamadı’’

HASAN ÖZPUNAR - KOCATEPE GAZETESİ