Lefter Afyonspor'da!..


Not: Bu yazı, 26 Ocak 2012 tarihli Kocatepe Gazetesinde yayınlanmıştır.


  Pazar sabahı her zaman yaptığım gibi kahvaltının ardından televizyona şöyle bir göz atttığımda bazı kanalların Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda efsane futbolcu Lefter’in cenaze törenini naklen verdiklerini gördüm. Bir zamanların futbol devi şimdi torunu yaşındaki gençlerin omuzlarında belki de son golünü atsın diye sahanın ortasına getirildi. Ardından torununun yaptığı duygu yüklü konuşmalar stadı dolduran binlerce kişiyi hüzünlendirdi. Ve her faninin olduğu gibi o da ebedi istirahatgahına yolcu edildi.


Lefter’li yılları yaşamadık, görmedik ama hep dinledik.
"Cihatlar, Lefterler, Canlar, Fikretler" diye dilimize pelesenk ettiğimiz Fenerbahçe marşını her söyleyişimizde sanki onunla birlikte topa vurur gibiydik. Yerel gazeteleri okurken Afyonkarahisarspor’un Lefter için yayınladığı başsağlığı mesajına takıldım kaldım. Acaba kulüp yöneticilerimiz Lefter’in adının bir zamanlar Afyonspor teknik direktörlüğü için geçtiğini bili-yorlar mıydı? İlimizin ilk profesyonel takımı 1967’de 27 Ağustos ve Afyon Gençlerbirliği Amatör kulüplerinin birleşmesiyle kurulan Afyonspor ilimizin sembolü haşhaş çiçeğinin rengi mor beyaz formasıyla, o zamanki adıyla 2. Milli Lig'e girdi.Yeni kurulan bu takımın 2. Lig'e alınmasında da zamanın Futbol Federasyon’u Başkanı Orhan Şeref Apak’ın büyük rolü vardır. Federasyon Başkanı’nın bu iyiliği yeni kurulan Afyonspor taraftarlarınca karşılıksız bırakılmaz, ilimize geldiğinde yüzlerce taraftar karşılayıp omuzlarda gezdirir, kurbanlar kesilir. Afyonspor’un kurulması Afyon’un spor hayatına olduğu kadar sosyal ve ekonomik hayatına da bir renk ve canlılık katar. Kahvelerde evlerde konuşulan konuların başında Afyonspor önemli bir yer tutmaktadır. Terziler mor-beyaz kumaşlardan bol bol Afyonspor bayrağı dikmektedir. Caddeler, evler, dükkanlar devasa Afyonpor bayraklarıyla süslenmektedir. 

Trabzon'u 3-1 yenen Afyonspor
Afyonspor ve futbolcularda bu ilgiyi karşılıksız bırakmaz. İlk yıllarda gayet başarılı maçlar çıkarırlar. Dönemin güçlü takımlarından Trabzonspor’u Aralık 1968’de 3-1 yener. Takvimler 21 Ocak 1970’i gösterirken Milliyet Gazetesi’nde bir haber yer alır.

"Afyonspor Lefter’e 100 Bin Lira Teklif Etti" başlıklı habere göre;
Afyonspor adına bir yönetici Mersin İdmanyurdu’nu 2.lig’den 1.Lig’e çıkartan ve teknik direktörlükten ayrılan Lefter’e Afyonspor’u çalıştırmasını ve puan sıralamasında orta sıralarda bir yer aldığı takdirde 100 bin lira prim teklif etmiştir. Antrenör Lefter, Afyonspor’u çalıştırmanın kendisi için zevk olacağını, ancak başa güreşen takımlardan birinin şampiyonluğu için mücadele etmek istediğini bildirmiştir. Acaba Lefter Afyonspor’u çalıştırsaydı ne olurdu? Düşündüm durdum...

Hasan ÖZPUNAR