Bayram o bayram ola...


Tatlı bir serinlikle gelip, bazı günleri hariç bizi Allah’ın bir lütfu olarak serin iklimine saran onbir ayın sultanı mübarek Ramazan ayına veda etmeye hazırlanıyoruz. Önümüz bayram.

Ramazan’da; af ümidiyle, önce rıza-ilahi sonra Rahman’ın kullarına müjdesi cennet beklentisiyle “Bismillah” dedik içimiz ılık ılık.

İslam coğrafyasında masumların üzerine atılan bombalar, patlayan silahlar, yapılan işkencelerle “eyvah” dedik ciğerimiz yana yana.

Şimdi, “Seneye yine gel” diyerek hüzünle el sallıyoruz mübarek Ramazan’ın ardından.

Yüce Mevla “Rahman” sıfatıyla on iki aya ayrı bir güzellik verirken, “Rahim” sıfatıyla onlardan birini sadece bize mahsus kılıp; vedasını da bayramla teselli ediyor.

Bayram…

Haftalar öncesinden yeni kıyafetler alıp, arefe günü sandalye üzerine serip, gece boyu uyanıp heyecanla kontrol etmeyi bıraktığımızdan beri; başka şeyler ifade ediyor bayram bizim için.

Filistin, Gazze, Suriye, Doğu Türkistan,Irak, Afrika, Arakan .. kan ağlarken,masumlar doğranırken ; biz neyi kutlayacağız öyle ya!

Eğer “bayram” algımız sadece bu dünyaya aitse; çikolata-baklava-börek-sarma ziyafeti, kabir ziyareti, el öpme merasimiyse yalnızca; yazık bayramımıza!

Ama eğer bayram; Ramazan’ı layıkıyla geçirip, rıza-i ilahiye ulaşarak cennetle müjdelenmenin bayramıysa,

Sezai Karakoç’un “gök ziyafeti” dediği Ramazan sofrasından gönlümüz tok kalkmanın bayramıysa,

Bir yetim başı okşamanın, bir gönül almanın, bir yaraya merhem olmanın, bir mazluma dua göndermenin bayramıysa; mübarek olsun, bizi de mübarek kılsın.

İnsan bir yandan da düşünüyor bayram ne demek diye,

hakikaten bayram demek;

insanın anadan doğduğu günkü gibi , bu rahmet ve mağfiret ikliminden nasibini alıp arınarak;  temiz, pak ve günahsız olması,

kulun Rabbini bulması,

hatalarını anlayıp onlardan pişman olması,

rahmet kapısında elpençe divan durması,

Rahman'ın rahmetine mazhar olması değil mi?

Rabbim, hepimize hakiki bayramı, onun manasını, güzelliğini, rahmetini, mağfiretini tüm zerrelerimizde hissettirsin.

Ramazan Bayramının ülkemiz ve İslam alemi için hayırlara vesile olmasını dileyerek, bayramınızı tebrik ediyor ve yazıma Alvarlı Efe Hazretleri’nin mısraları ile nokta koyuyorum:

“Can bula cananını, bayram o bayram ola

Kul bula sultanını, bayram o bayram ola

 Hüzn-ü keder def ola, dilde hicap ref ola

 Cümle günah afola, bayram o bayram ola..”

 

Lokman ÖZKUL

Eğitimci-Yazar

lokmanozkul@gmail.com