AFYON’DA 157 MİLYON M3 SU TOPLAMA KAPASİTESİNE ULAŞILDI

AFYON'DA 157 MİLYON M3 SU TOPLAMA KAPASİTESİNE ULAŞILDI

DSİ: Son 18 yılda Afyonkarahisar’da 40 baraj  24 gölet yapılarak 157 milyon metreküp biriktirme hacmine ulaşıldı

23 Ocak 2021 - 23:22

DSİ: Son 18 yılda Afyonkarahisar’da 40 baraj  24 gölet yapılarak 157 milyon metreküp biriktirme hacmine ulaşıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Afyonkarahisar’a yaptığı yatırımlarla devasa projeleri hayata geçiriyor.

Depolama, sulama ve toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak, vatandaşları ve tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak, hidroelektrik enerji santralleri ile ülkemizi dışa bağımlı olmaktan kurtarmak için tüm gücüyle çalışan DSİ, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasına sahip çıkıyor.


DSİ tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü, diğer sektörlerin de itici sektörü olmaktadır.

2021 Yılını Sulamada Hamle Yılı İlan Ettik

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin öncülüğünde 2021 yılını sulamada hamle yılı ilan ettiklerini açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya YILDIZ, ’Sulama projelerinin devreye girmesi ile sulanan arazilerde sulama öncesi ve sulamadan sonraki durum arasında ciddi gelir artışları meydana gelmiş, bu artış il genelinde ve civar illerde doğrudan veya dolaylı olarak birçok sektöre yansımıştır. Sulama Projeleri vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır. ’dedi.
 

Zaferin Başkentinin Münbit Topraklarını Su ile buluşturmaya devam ediyoruz…

Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 18 yılda Afyonkarahisar ilinde inşa edilen 81 sulama tesisi ile 596 Bin 16 dekar zirai arazinin sulamaya açıldığını belirten Genel Müdür YILDIZ,’ Böylece Afyonkarahisar topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 611 milyon 666 bin TL ilave zirai gelir artışı sağladık.
 

116 Bin 80 Dekar Arazide İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor…

Afyonkarahisar’ımız için sulamanın önemi çok büyük. Bunun için 12 adet sulama inşaatı devam ediyor. İnşaatı devam eden 12 adet sulama inşaatının tamamlanması ile toplam 116 Bin 80 dekar arazinin sulanması sağlanacak olup milli ekonomiye 2021 yılı birim fiyatları ile yıllık 127 Milyon 688 Bin TL katkı sağlanacaktır. Bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Afyonkarahisar zirai üretimde ülkemizin söz sahibi illerinden biri olmuştur ve olmaya da devam edecektir’ dedi.

Afyonkarahisar’ımıza  40 Baraj ve 24 Adet Gölet Kazandırdık.

İç Anadolu, Ege ve Akdeniz’in kavşak noktası, ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Afyonkarahisar’da ziraatın daha da gelişmesi için son 18 yılda kente 422 adet Tesis ile 4 Milyar 92 Milyon 885 Bin 877 TL yatırım yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Kaya YILDIZ,’ Afyonkarahisar’da son 18 yılda 40 baraj ve 24 gölet inşa ettik.

İnşaatı Devam Eden 10 Baraj ve 3 Gölet ile 47 Bin 350 Dekar Arazi Daha Sulamaya Açılacaktır.

Diğer taraftan Afyonkarahisar’lı vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Afyonkarahisar’ın su kaynaklarını değerlendirmek için bütün ilçelerimize yeni baraj ve göletler inşa ediyoruz. Şu anda  10 baraj ve 3 Göletin yapım çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
 

Afyonkarahisar’a Menba Kalitesinde İçmesuyu

Genel Müdür YILDIZ, yapılan 49 adet  içme suyu tesisleri ile  ile 611.165 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan, yıllık 43,91 milyon m³ içme suyu temin edildiğini söyledi. Ayrıca 6 Adet içme suyu tesisinde inşaat çalışmaları devam ettiğini belirtti.

Afyonkarahisar’da vizyon çevre projeleri.
Türkiye’de ilk defa arıtılmış sular tarımda kullanılacak
İlk kez Bölge Müdürlüğümüzce hayata geçirilecek, arıtılmış suların zirai sulamada kullanılacağı proje ile Afyonkarahisar ili Merkez Atık su Arıtma tesisinin çıkış suları dezenfekte edilerek zirai sulamada kullanılacak. Arıtma tesisinin günlük atık su bertaraf kapasitesi 44 bin metreküp olup, boşa giden bu atık suyun uygun ünitelerde arıtılması sonucunda 9 bin 50 dekar arazi suya kavuşmuş olacaktır. Ayrıca, Afyonkarahisar-Akarçay Havzası Kuzey Atık su Toplama Hattı, Dinar Çölovası Kapalı Havza Atık su Arıtma Tesisi Yapımı ve Akarçay Havzası Seydiler Beldesi Atık su Kolektör Hattı Yapımı inşaat çalışmaları devam etmektedir.

Afyonkarahisar’da Taşkın Riskini Azaltıyoruz
Ayrıca; Afyonkarahisar İlinde taşkın riskini azaltmak için son 18 yılda tamamlanan 224 adet taşkın koruma tesisi ile Şehir Merkezi, 209 yerleşim yeri ve 330 Bin 265 dekar arazinin taşkın kontrolünü sağladıklarını ve 8 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmalarının devam etmektedir.

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.
 

 

Bu haber 14023 defa okunmuştur.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TÜRK EĞİTİM SEN AFYON ŞUBE BAŞKANI MUHTAR DEMİRCİ'NİN AÇIKLAMASI!..
TÜRK EĞİTİM SEN AFYON ŞUBE BAŞKANI MUHTAR DEMİRCİ'NİN...
SELÇUKLU ŞAHESERİ BİR AHŞAP KLASİĞİ: AFYONKARAHİSAR ULU CAMİİ
SELÇUKLU ŞAHESERİ BİR AHŞAP KLASİĞİ: AFYONKARAHİSAR ULU...