FOSFORLU CEVRİYE KİMDİR, NEDEN GÜNDEME GELDİ?..

FOSFORLU CEVRİYE KİMDİR, NEDEN GÜNDEME GELDİ?..

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Meral Akşener için kullandığı "Fosforlu" kelimesi yeniden gündeme geldi. Peki nedir bu Fosforlu kelimesinin aslı?!..

13 Mart 2021 - 12:51

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Meral Akşener için kullandığı "Fosforlu" kelimesi yeniden gündeme geldi. Peki nedir bu Fosforlu kelimesinin aslı?!..

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, TBMM'de gerçekleştirilen Grup Toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunurken geçmişte MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kendisi için de kullandığı "Fosforlu Cevriye" kavramını da gündeme aldı. 

Akşener, sosyal medyada da tag yapılan bu kelimeye çok sert tepki gösterdi ve grup toplantısında sert ifadelerle bunlara tepki gösterdi.
 

Peki, Fosforlu Cevriye kimdir, necidir, neden gündeme geldi?..


İşte o sorunun cevabı!..

Fosforlu Ceviye,  Suat Derviş'in 1944-1945'te bölüm bölüm yayımlanan ilk defa 1968 yılında tamamı yayımlanan romanıdır. Bu romanın konusunda 1930'larda İstanbul’un Galata semtinde yaşayan seks işçisi Cevriye’nin polisten kaçan bir adama aşkını konu alır.

Söz konusu roman 1959’da Fosforlu Cevriye, 1969’da Bana Derler Fosforlu adıyla film olarak çekildi. 


Fosforlu Cevriye romanının konusu?

Bir seks işçisi olan Cevriye, eline tutuşturulan eroinler yüzünden hapse girip sürgüne yollanmış ancak sevdiği adama kavuşabilmek için sürgünden kaçmıştır. Polis tarafından yakalandığında tekrar sürgüne gönderileceği endişesiyle karakola gitmeye korkar. Durumu anlattığı arkadaşı Top Melahat, ona destek olur ve kendisi için düşündüğü kaçış planını Cevriye’ye anlatır. Müdürlüğe götürülmek üzere karakoldan çıkacakları sırada bir başka seks işçisinin ölümü ile derinden etkilenirler. Yine de karakoldan çıkarken ceviz çerçeveli aynanın önünde bir an durup süslenmekten kendilerini alıkoyamazlar. Cevriye, müdürlüğe giderken Melahat sayesinde kaçar ve yeniden hapse girmekten kurtulur.

Cevriye’nin bileklerinde kelepçe dövmesi vardır. Dövmesine bakarak geçmişi hatırlar. Kalacak yeri ve parası olmadığı için denize gidip bağlı kayıklardan birinde uykuya daldığı gün, kayığın sahibi onu ateşler içinde yatar halde bulup evine götürmüş ve bir hafta boyunca ona bakıp iyileştirmiştir. Cevriye’nin ismini bilmediği bu adam, gizemli bir kişidir. Pencereleri kalın perdelerle sımsıkı kapalı tutar, eve her gün ne olduğu anlaşılmayan bir şeyleri sessizce taşır. İyileştikten sonra evden ayrılacağı vakit Cevriye, tekrar gelmek için izin ister ama adamdan “ne gerek var?” yanıtını alır. Oysa ki bu gizemli adamı görme ihtiyacı giderek büyüyen Cevriye, her fırsatta onu ziyaret etmeye başlar. Hapse girip çıktıktan sonra adamı bir daha bulamaz; çünkü adam bilinmeyen bir sebeple tutuklanmıştır. Koluna kelepçe dövmesi yaptırarak acısını hafifletmeye çalışır.

Cevriye sürekli onun evine gider. Kendini sürekli bir coşkunluk hali içinde hisseder. Zamanla kalbinde Allah’a ayırdığı yerin, gizemli adam tarafından işgal edilmeye başladığını hisseder. Adamı hayatında hiç yeri olmayan anne, baba, kardeş sevgisinin ve kendisine hiç kısmet olmayacak kocasının yerine koyar. Adamın idama mahkûm olduğunu öğrenir. Bir akşam eline tutuşturulan eroin paketleri tutuklanmasına neden olur. Paketleri eline tutuşturanın ismini vermez. Top Melahat sayesinde kurtulduğunda tekrar adamın evine gider. Adamın arkadaşı Kerim ile karşılaşır. Adamı kurtarması için ona yalvarır. Adama duyduğu aşkı, itiraf eder. Kerim’le gece buluşup mahkûmun bazı eşyalarını gizlice denize atmayı planlarlar. Gece, bir bekçi Cevriye’yi fark edip hareketlerinden şüphelenir. Kendisini kovalayan bekçiden kaçıp sandala atlayan Cevriye, dengesini yitirip düşer ve başını sandala çarparak bayıldığı için boğularak yaşamını yitirir.

Bu haber 6894 defa okunmuştur.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TÜRK EĞİTİM SEN AFYON ŞUBE BAŞKANI MUHTAR DEMİRCİ'NİN AÇIKLAMASI!..
TÜRK EĞİTİM SEN AFYON ŞUBE BAŞKANI MUHTAR DEMİRCİ'NİN...
SELÇUKLU ŞAHESERİ BİR AHŞAP KLASİĞİ: AFYONKARAHİSAR ULU CAMİİ
SELÇUKLU ŞAHESERİ BİR AHŞAP KLASİĞİ: AFYONKARAHİSAR ULU...