Ergenlik sivilceleri...
Dr. Hasan Hüsnü EREN

Dr. Hasan Hüsnü EREN

SAĞLIK YAZILARI

Ergenlik sivilceleri...

16 Mart 2018 - 10:59

Gençlerimizin en çok yakındığı rahatsızlık. Gençlerimizin psikolojisini bozan tedavisi için denemedikleri yol ve yöntem bıraktırmayan ergenlik sivilceleri nedir ? Bunlara karşı nasıl bir tedavi uygulamamız gerekir ? Neler yaparsak sivilcelerle baş edebiliriz ?  Neler sivilceleri arttırır ?

Ergenlik sivilcesi nedir?

 Ergenlik sivilcesi derinin artmış yağ salgısı sonrası yağ bezlerinin iltihaplanmasıdır. Bu iltihaba neden olan bakteri herkesin cildinde vardır. Ancak yağ salgısının fazlalığı ve de yağ içerisindeki değişiklikler bu bakterinin çoğalmasına neden olur.En sık 14-16 yaş arasında görülür. Kızlarda ergenliğe erken adım atıldığı için biraz daha erken başlayabilir.Genetik yatkınlık vardır. Anne babası veya abla veya abisinde sivilce olan gençler akne rahatsızlığına daha yatkındırlar.

Yağlanan deride önce komedon denilen siyah ve beyaz yağlı kabarıklıklar ortaya çıkar. Sıkıldığında kurtçuk şeklinde uzar. İlk belirtiler alında başlar, sonra yanaklar, burun, çene, boyun, nadiren gövde hatta kalça bölgesine yayılır.

Ergenlik sivilcelerinin oluşmasında birçok faktörün etkili olduğu düşünülmektedir. Gıdaların olumsuz etkisi olduğu düşünülür , fakat mekanizmasının nasıl olduğu tam aydınlatılamamıştır

Ayrıca hormanal denge ile ilgili bozukluklar da akne oluşumu üzerine etkilidir.

AKNE TEDAVİSİNDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?

1. Aşırı yağlı gıdalardan kaçınmalıyız.

2. Karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden uzak durmalıyız. Akne her ne kadar ciltte görülen bir rahatsızlık ise de bağırsak sistemi ile de yakından ilişkilidir. O nedenle gazlı içecekler , şeker tüketimi sivilceleri arttırmaktadır.

3. Akne için antibiyotik kürleri geçici iyileşmeler yapabilir ama bağırsak florasını bozduğu için uzun vadede zararlıdır. O nedenle akne tedavisinde antibiyotik tedavisinden uzak durmak gereklidir.

4. Lokal temizlik ömemlidir. Yüzümüzü kimyasal içerikli sabun ve temizleyici maddeler ile yıkamaktan kaçınmalıyız. Özellikle genç kızların makyaj uygulamaları sivilcelerin artmasında önemli rol oynar. Makyaj malzemeleri cilt altında toksin birikmesine neden olur. Bu nedenle cilt altı kan dolaşımı bozulur ve akne oluşması kolaylaştığı gibi , oluşan aknelerin tedavisi de zorlaşır.

5. Cilt temizliği için doğal maske uygulaması faydalıdır. Özellikle bentonit kil maskesi cilt altı toksinleri temizlediği için ilk tercih edilmesi gerekli maskedir. Ayrıca kimyasal içermeyen doğal sabun kullanımı da akne tedavisinde önemlidir.

6. Çevresel etkiler içerisinde elektromanyetik frekansların olumsuz etkileri göz ardı edilmemelidir. Uzun süreli telefon kullanımı, bilgisayar ekranı karşısında oturmak sivilce artışına sebep olur.

7. Ciltteki bakterileri yok etmek için sistemik ya da lokal antibiyotik kullanımı yerine ozon tedavisi daha etkili bir tercihtir. Hem olumsuz yan etkileri yoktur hem de mikropları öldürmenin yanında cildin kendini yenileme ve tedavi etme potansiyelini aktive eder. Akne tedavisinde ozon uygulaması öncelikli olarak düşünülmelidir.

8. Akne lezyonları büyükse bunlar hem iz bırakır hem de tedavisi güçtür. Bu durumlarda derma roller ya da dermapen uygulaması ile cilt küçük hasarlar ile aktive edilir , kişinin kanından elde edile kök hücreleri cilt üzerine sürülerek akne izleri ve akut lezyonlar düzeltilir.

 Ergenlik sivilcelerinde en önemli şey antibiyotik kullanımından uzak durmaktır. Sivilceleri tedavi etmekte tam bir etkileri olmadığı gibi hayatın ilerleyen dönemlerinde kalıcı hastalıklara sebep olurlar. Bu nedenle doğal yan etkisi yöntemler tercih edilmelidir.

Ayrıca kalıcı sivilce izlerini yok etmek için kullanılan kalsipotriol etken maddeli ilaç çok teksik ve yan etkileri fazla olan bir ilaçtır. Bu ilaç karaciğer hasarı yapabilir. Bununla ciltteki sivilce izlerini geçirmek yerine doğal ve yan etkisiz ciltte küçük hasarlar oluşturarak kendi kendini tedavi ettirmeyi sağlayan dermapen ve dermoroller uygulamalarını tercih etmek daha doğru bir yöntemdir.

 

10 Şubat 2017 / Odak Gazetesi

Bu yazı 3794 defa okunmuştur .

Son Yazılar